





JAMIA MILLIA ISLAMIA

(A CENTRAL UNIVERSITY) NEW DELHI

FACULTY OF DENTISTRY

Invites You To Student Induction Programme for 1st Year BDS Students (Batch of 2024)



5th - 7th November 2024

Venue: Library Hall, Faculty of Dentistry, Jamia Millia Islamia



R.S.V.P: PROF. KEYA SIRCAR, DEAN, FOD, JMI CONTACT: 011- 26902006 EMAIL: fdn@jmi.ac.in









Day 1: 5th November 2024 - Tuesday Inaugural Session: 10:00 am- 11:00 am

The Holy Qur'an Recitation.

Welcome Address by Dean, FOD, JMI

Jamia Millia Islamia An Overview - A Video Presentation

Inaugural Address on 'Environment and Health' by Prof. Sirajuddin Ahmed

Reflections by alumni

White Coat Ceremony & Hippocratic Oath

Chief Guest's Address

Vote of Thanks

National Anthem







FACULTY OF DENTISTRY



Day 1: 5th November 2024 - Tuesday

Session II: Moderator - Prof. Rizwana Mallick					
12.00 pm - 12.30 pm	30 min	Introduction to BDS curriculum	Prof. Dalvinder Singh & Prof. Harneet Kaur		
12.30 pm - 01.00 pm	30min	Attitude, Ethics & Communication (AETCOM) in BDS curriculum.	Prof. Ashu Bharadwaj		
01.00 pm - 01.30 pm	30 min	Student Extracurricular Activities in the University & Faculty of Dentistry, JMI	Prof. Tanveer Ahmad & Prof. Deborah Sybil.		
01.30 pm - 02.00 pm	30 min	LUNCH BREAK			
02.00 pm - 03.30 pm	90 min	Mentoring Workshop (Group formation of mentees and mentors with Introduction within groups, Identification of Student Buddies).	Prof. Mandeep Kaur Coordinator, Mentorship Committee		
03.30 pm - 04.00 pm	30 min	Visit to Sports Complex, Pataudi Stadium - -An Interactive Session on Importance of Physical Activity in the Holistic Well Being	Prof. Imran Khan & Prof. Nafis Ahmad		

of Students of BDS Programme.Submission

of choice of games by students.



FACULTY OF DENTISTRY



Day 2: 6th November, Wednesday

Session III: Moderator - Prof. Poonam Patnaik				
10.00 am - 10.15 am	Emerging career opportunities and challenges in dentistry- an engaging dialogue with 1s t year BDS students.	Prof. Saranjit Singh Bhasin		
10.16 am -10.31 am	Research Opportunities and Funding schemes For Undergraduate Students of BDS Programme- (Special emphasis on ICMR-STS research proposals).	Prof. Shamimul Hasan		
10.32 am - 11.00 am	Student Support Systems in Jamia Millia Islamia	Prof. Mohd. Faisal & Prof. Mohd. Faiz Akram		



JAMIA MILLIA ISLAMIA

(A CENTRAL UNIVERSITY) NEW DELHI

FACULTY OF DENTISTRY



Day 2: 6th November, Wednesday

Session IV:Moderator Prof.NadeemYunus

11.01 am - 01.30 pm

Empathy Building,

Visit to Ansari Health Centre

Appreciating Institution Culture and Ethos

through visit to: Incubation Centres Central Canteen

Nanotechnology Centre Jamia's Premchand Archives

Zakir Husain Library M.A. Ansari Auditorium

AJK MCRC

Faculty of Engineering and Technology

M.F Husain Art Gallery

01.30 pm - 02.00 pm

LUNCH BREAK

Session V: Moderator Prof.Aman Chowdhry

02.00 pm - 04.00 pm

Anti Ragging Workshop (Hybrid Mode -For all BDS Students) Prof. Sanjay Singh & Dr. Sharad Kapoor

Prof. Anupriya Wadhwa,

Prof. Nafis Ahmad.

Prof. Neelam Singh.

Prof. Mohd. Saleem &



(A CENTRAL UNIVERSITY) NEW DELHI

FACULTY OF DENTISTRY



Day 3: 7th November, 2024 Thursday

Session VI: Moderator - Prof. Shazina Muzammil					
10.00 am - 10.20 am	20 min	Importance of Personal Grooming and Work Ethics in Dental Education and Practice.	Prof. Nishat Sultan		
10.20 am - 10.40 am	20 min	Standard Precautions in Dental Practice - Hands on Training	Prof. Babita Meena - Hospital Infection Control Committee		
10.40 am - 11.00 am	20 min	Bio-Medical Waste Management and Environmental Safety.	Dr. Bushra Ahmed Karim- Hands on Training.		
Session VII: Moderator - Prof. Anjum Ara					
11.00 am - 1.30 pm	30 min	Visit to Academic Ambience: Medical & Dental Departments	Dr. Yusra Khan & Dr. Rahnuma Masood		
1.30 pm - 2.00 pm		LUNCH BREAK			
Session VIII: Moderator - Prof. Deep Inder					

Workshop on 'Gender Sensitisation -

(Hybrid Mode -For all BDS Students)

Understanding Gender'

Prof. Hina Zia

02.00 pm - 04.00 pm

120 min